A SID tudor

2012.08.15. 20:35

Kilenc hónappal ezelőtt fedeztem fel a "SID Known" nevű "parancssoros alkalmazást". A hozzám hasonló "berhelőknek" nagyon hasznos lehet.
 
Röviden úgy határozhatnám meg; ez egy .SID (be)azonosító. Az első verziók a HVSC brigádnak készültek, a rendszerezés megkönnyítésére. Később tette publikussá a készítő, név szerint Wilfred Bos. Ezek után nem meglepő, hogy a HVSC-t használja adatbázisnak a SID Known.
 hvsclogo.jpg
Azelőtt egy zene azonosításának bevett módszere az volt, hogy egy 6-7 byteos szekvenciát keresett az ember a HVSC-ben (én is így csináltam). Ehhez nem ártott némi rutin, úgyanis ha a player kódból vettük a "mintát" akkor több száz találatunk is lehetett, ha viszont a zene puffer-/munkaterületétből, akkor nagy valószínűséggel egy sem. Ugyanis annak minimális az esélye, hogy pont abban a pillanatban rippelte ki a zenét a HVSC-s emberünk, mint amikor mi. A SID Known tud ezen módszer alapján is keresni (igaz egy index file segítségével), de sokkal jobb és gyorsabb az első számú módszer. Ennek lényege, hogy minden zenéből lejátszik egy részt és a SID regiszterekből kiolvasott adatból létrehoz egy azonosító kódot (hash). Ez annyi variációs lehetőség, hogy nagyon csekély az esélye, hogy két azonos hash kerüljön az adatbázisba.
  sk_scr.png
Tehát amikor egy zenét keresünk, a "tool"-nak csak a keresett zene kódját kell megkeresnie egy kb. 4,5 megás file-ban, ami gyorsabb mint az egész HVSC-t átnézni.

Még egy jó hír: minden HVSC frissítés után megjelenik egy SID known is, az új adatbázissal. Így megkimélve a felhasználókat a hash generálástól. (Persze akinek saját gyűjteménye van (igen vannak ilyenek) az kénytelen maga megcsinálni.)


Nézzük a főbb paramétereket:
-g: Ezzel tudunk létrehozni hash adatbázist. (Ez akár órákig is eltarthat!)
-l: A HVSC helyét adhatjuk meg, bináris kereséshez vagy egyéb műveletekhez.
-i: Index file készítése. (Ez is eltarthat pár percig!)
-s: Az alkönyvtárakban is elvégzi a műveletet.
 
A végén még egy érdekesség; a készítő Téli Sándornak (HardSID) is köszönetet mond. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr74714350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása