Sok Commodore számítógép tulajdonos emlékszik, bekapcsolás után a gépek a nevük mellett a támogatott BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code, azaz kezdők általános szimbolikus utasításkódja) verziót is megjelenítették. C64 esetében "Commodore 64 BASIC v2"-t. Kevesen tudják, hogy a nyelv egyik megalkotója Kemény János György matematikus volt. Tegnap (december 26-án) volt halálának huszonötödik évfordulója.
De ne rohanjunk ennyire előre. Kemény 1926. május 31-én született Budapesten egy zsidó magkereskedő fiaként. Az egyre erősödő antiszemitizmus miatt 1940 elején családjával kivándorolt Amerikába. Ott tanulmányai befejezése után együtt dolgozott olyan neves emberekkel mint Richard Feynman Nobel-díjas fizikus, Neumann János és Albert Einstein.

Véleménye szerint "a társadalom fő reménysége a számítógép lehet, az emberek és számítógépek harmonikus szimbiózisa". Minderről a HVG Tech rovatának cikke számol be részletesen.

Egyik előző bejegyzésben már bemutattam az akkor még csak készülőben lévő Sam's Journey játékot. Karácsonyi meglepetésként a Knights of Bytes bejelentette hogy a játék elkészült. Már a teaser-ből is látszik hogy a Commodore 64 egyik legimpozánsabb játékáról van szó. Nem csak az előzőekben említett több irányú haladás vagy tárgyak használata a gyémántok gyüjtögetése közben teszi lenyügözővé a játékmenetet.
Három világot kell bejárnunk, amelyek huszonhét szintből állnak kétezer (!) képernyőnyi bejárható területtel. Sőt, normál karakterünkkel hat speciális ruházat megszerzése után lehetünk kalóz, nindzsa, vámpír vagy űrhajós ha a helyzet úgy kívánja. Mindegyikkel speciális képességekre tehet szert Sam: kalózként lekardozhatja az ellenfeleket, nindzsaként felmászhat a kőfalak oldalán, vámpír formában repülhet, stb.

RetroGamerNation készített egy negyedórás bemutatót a játékról. Értékelésük: "muszáj megszerezni". :)

Kor mai követelményeinek megfelelően több formában lehet megvenni.
1) Szimpla letöltésként lemez, illetve bővítőkártya formában, PDF dokumentációval együtt.
2) Dobozos formában, választható extrákkal. Lemezek mellé lehet kérni bővítőkártyán is a játékot, A3-as posztert és a játékban hallható (tizenkilenc darab) zenéket tartalmazó audio CD-t is.

A Genesis project csapat tagjaival egyetemben Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván a stáb ezzel a C64 demoval!
Aki valós Commodore 64-en szeretné megnézni az alkotást, az innen letöltheti.