Belevágtunk néhány hosszabb kutatatómunkát igénylő projektbe, és ennek (meg persze egy sor más problémának, ami nem tartozik ide) folyománya volt, hogy az utóbbi hónapokban kicsit ritkás volt a megjelenésünk. Most eleget kell tennünk néhány vállalt kötelezettségünknek, mielőtt a körmünkre ég a munka. Következzen hát egy kis demoreview ismét és újfent!

Svédország maga a C64 scene paradicsom. Töretlen aktivitás, tehetséges csapatok, kivételes találkozók. Ha ez nem lenne elég, akkor lehet folytatni a sort olyanokkal, hogy elképesztő compok, utánozhatatlan alkotások, legendás alkotók, vagy éppen IKEA, meg ABBA, meg svédacél, ja és svéd por... oké, oké, szóval szuper!
Irigylésre méltó a helyzetük. A demoscene egyik fele éppen csak pihegett a X party okozta sokk után, és kapkodta a fejét a gombamód szaporodó online versenyeket látva, máris jött a Data Storm 2013 találkozó.

Bah, ingattam én is az agytárolómat, ki fog ezen indulni ilyen hajtós időszak után? Aztán csak koppant az állam, amikor láttam, hogy 14 demot neveztek a partyra, méghozzá nem is akármilyeneket!

Rendhagyó módon kezdem az első helyezettel, hátha elfáradnátok a végére. Vágjunk is bele rögvest! A Revolved egy rettenetesen tipikus TRIAD mű. A színvilág, a sűrűn használt kontrasztos cián-barna átmenetek, de az effektek képi világa, és az egész képernyős grafikák is, szóval úgy alle zusamme a design nagyon-nagyon jellegzetes. Néha olyan érzésem volt, mintha már láttam volna a demot. Persze nem, sőt az effektek nagy része teljesen új vagy újszerű, mégis a demo hangulata és összképe ezt sugallta. Több helyen jelent meg valamilyen alakzat pszeudo-forgatása, vagy rétegezett effektek. Igazán szép illúzió volt mindegyik. Meg persze rettentő kreatív is a legtöbb!
 

revolved_2.png

 
A demo átvezetései tökéletesek. A trackmo nem akad meg, és roppantul passzol a zenéhez. Dane ismét egy fantasztikus zakkal járult hozzá az összhatáshoz, azonban ezt a stílust, ami egyébként hamisítatlanul ő, és ezeket a zenei megoldásokat már használta több esetben, de ez megintcsak nem lekicsinylő megállapítás. Mindenesetre nem lehet olyan jól azonosítani a demot a zenéről, de üsse kő!

 

A második helyezett a Too Old to Ror and Rol lett, ami egy copdemo Fairlight, Offense és Prosonix tagoktól. Utóbbiak persze jobbára Offense tagok is, de ez így gáláns. A demo kicsit az 1994 körüli idők alkotásaira hajaz mind külalakban mind az effektekben. Kicsit oldskool beütésű, lassú trackmo, aminél nem sokat vacakoltak a mondanivalóval és a rendezéssel. Az elején kicsit westernes a hangulat, ami hamar átcsap kevésbé pattogós menetbe. A mondanivaló és a néhol indokolatlanul hirtelen snittek miatt cserében kapunk pár ismerős, de feltupírozott effektet, és néhány igazán kellemes rekord-szerűséget is.

 

ror and rol_2.png

 

A gigaméretű scrollerek és a fizika szimuláció igazán kivételes, de ami a legjobb része a demonak, az talán az unlimited bobs part, ami egy kikacsintás Bob/Censor-ra, és persze a beszélőprogrammal felvértezett greetings part.

 

Következzen hát az újjászületés utáni Censor csapat második demoja a What is the Matrix. A téma nem új, hiszen a film már több mint 10 éves alkotás, de kellően mestermű ahhoz, hogy még sokáig nyújtson ihletet. Harmadik helyre volt elég ez a demonak, és ezáltal szépen menetel is egyre feljebb a Censor a versenyhelyezésekben. A szorgalmas hozzáállás amint azt majd meg is fogunk látni idővel elnyeri méltó jutalmát. Nade most maradjunk a Datastormon kiadott munkájuknál. Rövid, de velős alkotás. Nincsen Censor demo digi part nélkül ugye, és ez most sem maradt el. A mátrix effekt nagyon jól sikerült, mindenképpen az egyik legjobb ilyen megvalósítás. A plazma fölött ellépdelő nyúlon egy kicsit felnevettem, mivel egy hasonló témájú Singular demonkban a Shudder 2-ben ugyanúgy plazma fölött alkalmaztuk ezt a nüansznyi kis jelentet.

 

matrix.png

 

Ami igazán komoly lett, az a zene, egy részen kinéztem az ajtó felé, hogy ki kopog? Nagyon nagy flash. A Smith ügynök part is zseniális, nem is nagyon tudom hova tenni. Kereten alul felül feliratok, hullámok tekeregnek, a képet változó frekvenciával rángatja egy distorter. Aztán persze ott van még a szokásos nagy scroll és a zárókép.

 

A negyedik helyre a Booze Design alkotása futott be: a Time Machine. A találkozón csak egy partyváltozatot tudott bemutatni HCL, így lehet az a furcsa eset, hogy a megigazított demo a legmagasabb pontozást tudhatja magáénak a kiadott Data Storm release-ek közül. A név igen találó. HCL, az egyik legjobb C64 mágus igazi kis demotörténelmet hozott össze, illetve megvillant egy olyan stílust, ami mostanában kihalófélben van, de legalábbis nem túl mainstream. A demo partjai között a jól megszokott -space- nyomkodásával lépkedhetünk előre. Egy igazi non-trackmo, de mégis kiváló darab 2013-ból, mi ez, ha nem időutazás?

 

timemachine.png

 

A demo több spritekezeléssel kapcsolatos rekordot megkaparint, de azért közben igyekszik több lenni sima technikai erőfitoktatásnál. Igazán szép képek, fülbemászó dallamok dolgoznak az überbrutál kód mellett. Mit lehet erre mondani? Vagy kérdezni?

 

bd_aliens.jpg

 

A Dum Ikea egy egytrükkös egyfájlos egyed egyenesen a Camelot-tól. Ezúttal tekintsünk el a 92%-tól és a címadástól. A demo igazából egy velős kis bejelentkezés a Datastormra.

 

dum ikea.png

 

Bár grafika nincs, a zene azért természetesen első osztályú, és persze a kód is kellően worldfirst (vagy worldrekord, ki tartja ezt számon hitelesen egyáltalán?), így aztán abszolút vállalható a nagynevű csapattól ez a kisebb megmozdulás.

 

Aki igazi eredeti koncepcióra hajt, annak a Hack n' Trade agymenése: a Dansa in a tökéletes darab. A PETSCII-ben megrajzolt kis kalózkaland igazán szórakoztató, bár erősen kell koncentrálni, hogy a néző le tudja vágni a pontos történéseket.

 

dansa_in.gif

 

Goto80 zenéjének ütemére váltja a képeket a "regény", ami mint említettem volt kicsit tempós, de ha úgy vesszük ez lehet előny is. Esetleg újratöltjük.

 

Ötödik helyre egy hardware bug megkerülését demonstráló alkotás a Safe VSP került Lft-től. Nekem csak egy bajom van ezekkel az alkotásokkal, hogy demonak kicsit kevesek, miközben persze nagy "Thumbs up!" a kutatásért.

 

safe vsp.png

 

Sőt, a zene sem valami eget rengető és persze a grafika is csak azért van, hogy valamit azért scrollozni lehessen demonstratív céllal. Lft amúgy igazi polihisztor, most már C64-en is letett valami komolyat az asztalra a zenéi mellett természetesen.

 

A sort most a Deuce-szal zárnám, ami kicsit mellőzött demo. Bár szervezetlennek tűnhet, és komoly kódot látszólag ne vonultat fel, ez csupán látszat. Igazából velős, és koherens alkotás a Fatzone csapattól. Én mindenesetre szeretem, és csak ajánlani tudom. Olyan 1997 körüli időkre hajaz, ami sokaknak nem bejövős, ellentétben velem. :)

 

deuce.png

 

A futottak még kategória is elég népes. A Zone 45 egy egész kellemes visszatérő demot alkotott, bár sok bug-gal, és jobbára "lejárt" effektekkel, mégis abszolút díjazandó a hozzáállás. A Dinasours újra elsütött pár poént, a Senex, az Active és a Metalvotze pedig csak úgy bumm bele mérkőztek a compon, így ezekről most külön ne essen szó. Akit érdekel a teljes kínálat CSDB-n megtalálja.

Legközelebb hasonló témában a Gubbdata rilízeket vesszük górcső alá, és persze nem kerülhető meg a DOTY indulók elemzése sem.

Kaland a szövegben

2013.05.23. 23:02

A szöveges kalandjátékok igazi 80-as évekbeli játékműfaj. Igaz, hogy olvasni újra egyre sikkebb, de a jó öreg lapozgatós kalandjáték könyvek és a szöveges kalandjátékok még nem reanimálódtak azóta sem. Pedig a mobil platformokra akár ezek is újraszülethetnének, mert olvasni végül is egész jól lehet ezeken a masinákon. Igaz írni már kevésbé.

2012-ben a magyar szöveges kalandjátékok úttörőit fogadhattuk vendégként az Árok partyn. A velük készült, kicsivel több mint egy órás videót most itt a Tehernaplón tekinthetitek meg.

 

 

Köszönet Füvesi István, Kajtár Zsolt és Vincze László barátaimnak a felvételért és persze a beszélgetés résztevőinek: Rátkai Istvánnak, Belánszky Istvánnak és Olessák Róbertnek, nomeg a látogatóknak!

süti beállítások módosítása