coolint.png

 
Tehernapló:
Kezdetben vala az FBI Crew. Tényleg így volt? Vagy tudtok ősibb formációkról?
 
Mr. Wax: Tudok. Az FBI Crew előtt volt a P.E.D., ezt jómagam és egy barátom alapítottuk, ezzel indult minden. Akkor még csak neki volt C64-e, nála „gépeztünk”. Vele kezdtem el az egészet. Ebből lett utána az FBI Crew, de Ő abban már nem vett részt.

 

fbi1.pngEgy korai import-intro

 

Tehernapló: Tudtátok, hogy valami újat formáltok itthon külföldi mintára, vagy voltak előttetek már olyanok, akik elkezdték, de abbahagyták?

 
Mr. Wax: Ezt pontosan meg nem tudnám már mondani, éreztem, hogy valami újat csinálunk, voltak kósza infók, hogy más is elvétve importál be cuccokat.

 

Tehernapló: Az első crackerek, importőrök között voltatok. Szerintetek hazai viszonylatban volt konkurenciátok, és kik voltak ők?
 
Mr. Wax: Igen, mondhatni. Volt. Meg kell említeni TSS-t és haverjait, nekik volt kapcsolatuk, így NSZK-ból tudtak behozni játékokat, illetve kódoltak.

 

Tehernapló: Az FBI hamar megkerülhetetlen lett a témában. Egy idő után a töréseitek, importjaitokon “lélegzett” a hazai számítástechnika. Tudtátok ezt?
 
Mr. Wax: Igen, tudtunk, láttuk, éreztük. Nagyon sok visszacsatolás jött, főleg pozitív, de negatív is. Ez így volt rendben.

 

Tehernapló: Hogyan indult a scene pályafutásod, vagy kérdezhetnénk, hogy hogyan született meg a hazai scene?
 
Mr. Wax: Az én pályafutásom a már említett P.E.D.-del indult, de azt hamar „kinőttem”, így éreztem tovább kell lépni, ebből lett az FBI Crew, majd a Chromance.
A hazai scene elég szerteágazó volt, volt egy „csokonais” ága – ott sok ismeretség született, és egy normál ága is. Én nem jártam a Csokonaiba, de sok srácot ismertem onnan. Lehet mondani, hogy az FBI Crew befutásával indult, meg azt is, hogy nem. Ezt mindenki döntse el maga :)

 

wax1.jpgAre they the best?
 

Tehernapló: Hogyan indult az FBI Crew?
 
Mr. Wax: A P.E.D. megszűnésével úgy éreztem tovább kell lépni, és a megismert C64-es arcok bevonásával megalapítottam az FBI Crew-t. Dióhéjban ennyi.

Tehernapló: Itthon csak akkor volt origi, ha külföldről juttattak, főleg 90 előtt. Az FBI még jószerével "magyar trikolor" volt. A névváltás után már igazi nemzetközi top csapat lett. Kellett a továbblépéshez, hogy ne csak import munkáitok legyenek. Nehéz volt betörni külföldre?
 
Mr. Wax: Nem, nem volt szerintem annyira nehéz. Sikerült jó codereket, jó grafikusokat találni, jó ízléssel megáldva hamar felfigyelnek az emberre kint is. Plusz kellett az, hogy jó kapcsolat épüljön ki, normális hangvételű levelek, swap partnerek kellettek. Sokak szemében „unikum” volt Magyar csapattal swapelni, kapcsolatban lenni.

 

Tehernapló: Hamar ismert és kedvelt csapat lettetek külföldön. Gyakorlatilag is a leghíresebb magyar csapat. Volt ilyen tervetek, vagy ez csak így alakult?
 
Mr. Wax: Tervezve nem volt, így alakult. :)

 

Tehernapló: Milyen volt először látni magatokat ranx-ekben, illetve toplistákon?
 
Mr. Wax: Furcsa, meglepő érzés volt. De rendkívül büszke is voltam magamra, magunkra emiatt. Persze természetes, hogy fiatal srácként ez óhatatlanul valamennyire büszkeséggel is töltött el, meg lehet volt arcoskodás is – fene tudja már :) A Sun4Fun demo hatalmasat szólt, az biztos!

 

Tehernapló: A katonaság után már nem tértél vissza. Elégedett voltál az eredményeiddel végül? A csúcson hagytad abba?
 
Mr. Wax: Elégedett is voltam, és már nem találtam akkora izgalmat a dologban. Kezdtem „kiégni”. Azt is hozzá kell tenni, hogy egy idő után úgy éreztem, hogy maga a C64 scene is kezd monotonná, üressé válni, egyre kevesebb original jött elő, olyan irányban változott meg sok dolog, melyet már nem tudtam teljesen átvenni, magamévá tenni. Plusz a magánélet is egyre fontosabbá vált, a C64 scene olyan szinten „űzve” azért igencsak „időzabáló” volt. Ezért is hagytam abba.

 

Tehernapló: Mit gondolsz a fiatalságodról. Másképp csinálnád a dolgokat, vagy inkább büszke vagy az elért sikerekre?
 
Mr. Wax: Nem, nem csinálnám másként. Nagyon sok érdekes, értékes embert ismerhettem meg, sok olyan helyre jutottam el, ahová máshogyan nem tehettem volna meg. Igen, büszke. Jó érzés az, hogy sokak szemében ha meghallják azt, hogy Commodore 64 szinte azonnal az „efbiáj” ugrik be. :)

 


Egy FBI etalon - a Sun for Fun

 

Tehernapló: Milyenek voltak keleti szemmel a külföldi találkozók, amikre eljutottatok?
 
Mr. Wax: Érdekesek, izgalmasak. Érezhető volt a keleti blokk és a nyugat közötti gát azért. Jóval menőbb cuccaik voltak, lazább srácok voltak, stb. A szervezés (party) is profibb volt, több pénz jutott mindenre.

 

Tehernapló: Ilyen jól sikerültek a svájci partyk, hogy szerelem, egyfajta románc lett belőle? Mi igaz a csapat nevével kapcsolatban? Svájci Románc, azaz Chromance? Vagy inkább a cyberpunk hatásra született az új csapatnév?
 
Mr. Wax: Kicsit homályos már a dolog, de az biztos, hogy SKC-nál gyűltünk össze ötletelni mi legyen az új formáció neve. Sok név felmerült, egyik hülyébb mint a másik, én meg az emlékek szerint folyamatosan hülyéztem a srácokat :) Aztán armitage (korábban Vertex/Reds) bedobta a „króm” neveket, azzal ötleteltünk. Majd ebbe szőtte bele SKC a „romance” részt, így lett végül a jól hangzó „Chromance”.

 

chromance1.pngEgy szelet életmű

 

Tehernapló: Később kivételes tehetséges és ügyesebb scenerek is csatlakoztak hozzátok. Jelentkeztek a tagok, vagy kerestétek az embereket?
 
Mr. Wax: Vegyesen. Az első időkben célzottan kerestük a tehetségeket, amikor már futott a szekér akkor meg folyamatosan jöttek a megkeresések, hogy vegyük be ezt-azt. Egy idő után már nagyon sokan kerestek meg, ha mindenkit bevettünk volna a csapatba, egy kisebb falu lakossága lehetett volna a „crew”. :)

 

Tehernapló: A gamer médiába is sikerült betörni, ahonnan mostanra teljesen kiszorult a warez. A CoV és az 576 is közel került a crack scenehez a 90-es évek elején. Milyen volt az együttműködés?
 
Mr. Wax: Egy biztos a CoV mindent warez-ből írt, de ez nem volt máshogyan az 576-tal sem. Nem igen volt más lehetőség abban az időben. A külföldi cégek nem vették komolyan (még?) hazánkat. Egy idő után azért Balogh Zsolték (576) már tudtak külföldiekkel kooperálni, kaptam preview-eket, vásároltak original-okat több platformra. Aztán az 576 Kbyte komoly vállalkozássá nőtte ki magát.

 

Tehernapló: A Wasted Time jó kis origi volt. A magyar mainstream médiában felhördültek a dolgon. A CoV-ról van szó ugye. Hogyan éltétek meg?
 
Mr. Wax: Ez eléggé homályos, többeknek is akit kérdeztem. Csak annyi rémlik, hogy egy időutazásos játék volt, igen a CoV-ban mintha sokáig hírdették volna. Erről szerintem Rucz Lajos-t kéne kérdezni, mint a CoV oszlopos tagját Kiss László mellett.

 

chr_pirat.pngWasted Time preview crackintro by <C>

 

Tehernapló: A hazai partyk indulására hogyan emlékeztek vissza?
 
Mr. Wax: Szintén elég homályos, a saját CHR partykat leszámítva pár Faces party rémlik, de ez nem sok. Székesfehérvár, Szolnok, Sopron, Kapuvár talán ami mint városok beugranak.
 

Tehernapló: Csináltátok hazai BBS-eket, vagy ez nem volt megoldható anno? A csapat ez mellett számos külföldi oldalt vitt. Mik voltak ezek, és miért voltak különlegesek szerintetek?
 
Mr. Wax: Hazai BBS nem volt, nem is lehetett. Akkoriban a telefonvonal még elég kiváltságos dolog volt. Nemhogy egy vonalat non-stop lefoglaljunk egy BBS-sel. Kinti Chromance BBS-ek voltak, mint a The Bass Planet, Edge of Midnight, Final Genocide, stb. Azért voltak ezek különlegesek, mert a releasek fent voltak hamar, lehetett chat-elni, üzenetet hagyni egymásnak, boardokon vitatkozni, eszmét cserélni online.

 

Tehernapló: Hall of Fame a Chromance úttörő vállalkozása volt a web hajnalán arra, hogy dokumentálva legyen ez az éra. Éreztétek, hogy dokumentálni kellene ezt a kort?
 
Mr. Wax: Ez Lion érdeme, Ő fektetett bele sok energiát, ez az ő „gyereke”. Tőle kéne inkább kérdezni, de bizonyára úgy érezte, hogy össze kell gyűjteni amit lehet, legyen dokumentálva a következő generáció számára.

 

Tehernapló: Rettentő népszerűek voltatok, és mellette rendesen ment a haveri cikizés. Mennyire zavart ez titeket, vagy tudtátok, hogy ez a nagyság átka?
 
Mr. Wax: Fiatalság,bolondság. :)

 

Tehernapló: Gondolom tele vagy jobbnál-jobb anekdótával. Van olyan sztori, amire különösen szívesen gondolsz vissza?
 
Mr. Wax: Ami egy visszatérő, vicces emlék: 1990 augusztusában Szabadkán volt a Transcom copy party. Jó páran a Chromance-ból el is mentünk, vonatozás, stb. Egy táborban volt a party a város szélén. A durva az volt, hogy olcsóbb volt a szeszes ital, mint az üdítő, étel, stb. Sikerült rendesen beinnia a társaságnak, kajára nem igen maradt pénz. Másnap amikor jöttünk vissza az állomáson a kialvatlan, éhes társaság a vonatra való felszállás után kvázi megint berúgott a vérünkben lévő alkoholtól és fáradtságtól :)

 

Tehernapló: Akadt haláleset is a csapatban. Jazzy D balesetére gondolunk itt. Tudnál mesélni róla, helyette is?
 
Mr. Wax: Ez egy sajnálatos esemény, sőt azóta sajnos a híres muzsikusunk Griff is eltávozott. Jazzy D nagyon közel állt hozzám, barátok voltunk. Vele kezdtem modemezni, elég sok törést, trainerezést együtt csináltunk. Tragikusan fiatalon, 22 évesen távozott el közülünk. :(

 

waxandjazzyd.jpgMr Wax és Jazzy D

 

Tehernapló: Az FBI-os időszakban még ontottátok a demokat, és több coop munka is készült a Sorell csapattal és a Quality-vel. Utána már igen ritkán adtatok ki demot. Mi ennek az oka, a demoscene nem érdekelt benneteket?

Mr. Wax: A Chromance-ban inkább a crackelés és egyebek mentek, kevés idő-energia maradt a demo készítésére. Ez a fő oka.

 

Tehernapló: Maradt saját példányotok a Gridpoint Observer-ből és az East-ből? Mit tudnátok mesélni ezekről a magról? Milyen volt egyáltalán papírmagot szerkeszteni, és mikre kellett figyelni?
 

 Mr. Wax: Maradt, de hol azt nem tudom. Tippem a padlás:) Más volt teljesen. Figyelni kellett a jó szerkesztésre, klassz grafikákra, és ugyebár költségesebb volt terjeszteni is. (fénymásolás – küldemény súlya ha postáztad, stb. stb.) Ebben Armitage jeleskedett, Ő volt a papermag „feje”. :)

gridpoint.pngGridpoint Observer.pdf.zip

 

Tehernapló: Az “Are we the best?” hat számot ért meg. Az az egyik legfontosabb “forrása” a C64 Heaven projectnek... A főként külföldi tagokkal dolgozó Condom viszont egész sokáig húzta. Tudtok mesélni ezekről a magazinokról?

Mr. Wax: Az AWTB #7 1992-ben jött ki, szóval nem csak hat számot élt meg. :) Ez egy nagyon időigényes projekt volt, de sokan szerették. A „Condom” meg már az én visszavonulásom után ment, főleg Rough vitte. Ha jól tudom egészen 1997-ig.

 awtb7.jpg

A híres cracker magazin utolsó száma

 

Tehernapló: A Triumwyrat-tal az “ellenségeskedés” nevezhető komoly rivalizálásnak, vagy csak “műbalhé” volt a C64-es közösség szórakoztatására?
 
Mr. Wax: Komoly rivalizálásnak semmiképpen nem mondanám, és szórakoztatásnak sem. (a mi részünkről biztosan nem) Utólag visszanézve szerintem ez inkább nekik állt érdekükben, hogy publicitást kapjanak, számunkra inkább idegesítő volt, mintsem szórakoztató, vagy érdekes.

 
Tehernapló:
Nagyon köszönjük a válaszokat, és persze ezzel mondhatni, még nincs vége, hiszen hallunk még itt a blogon Mr Wax-ról és a Chromance-ról is, az interjú pedig valójában egy sorozat első része. Csak bírjátok kivárni! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr205811762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Splash 2014.02.13. 10:04:02

Sziasztok,

Nem rossz a cikk, de pár állítással erősen vitatkoznék... Ami eléggé homályos... :-)

Splash

StackJ 2014.02.13. 20:37:43

@bl4ze: Hello Wax! Klassz a cikk, csak kicsit általános és érezhető rajta az "idő megszépít mindent" életérzés. Tény, hogy az FBI és a CHR -talán- a legelitebb magyar csapatok voltak, csak olyan volt az egész, mint egy gyár: rengeteg taggal, voltak akik nem is nagyon ismerték egymást. Arcoskodás is akadt -hol nem- pédául a CCCCP-n te őrizted a lépcsőt, így védve meg az eliteket a lamer tömegektől... Emlékszem, mikor Jean a Csokiban egy 8"-os floppylemezzel rohangált és akihez tudott odament, hogy ezen vannak az új stuffok, kellenek-e? Egyébként szép idők voltak az összes flame-mel, haraggal-kibéküléssel együtt! Közületek Jean-t ismertem, Painkiller-rel jó barátságban voltam (vagyok), Warhead pedig a mi akkori csapatunkból a Fellowsból került a Faces-be, majd hozzátok. Az általad említett Triumwyrat-dologra nem emlékszem, mondjuk én elég későn léptem be hozzájuk és -azt hiszem- akkor az egyetlen budapesti tag voltam. Örülök, hogy végre valakinek sikerült szórabírni téged, úgy tudom nem ez volt az első megkeresés!
Üdv:

StackJ /Triumwirat (azelőtt Fellows és Stella)

bl4ze 2014.02.13. 21:33:29

@StackJ: Nem értem az "idő megszépít mindent" dolgot, de sebaj:) Az, hogy sok tagunk volt valamilyen szinten természetes jelenség, mivel nemzetközi csapattá alakultunk USA-tól Lengyelországig bezárólag voltak tagjaink. Painkiller-t üdvözlöm, sajnos senki nem tud róla semmit, épp tegnap armitage is mondta Ő sem tudja mi van vele manapság. A lépcső őrzés nem rémlik, de közel 25 év távlatából nem is lep meg - de biztos volt oka ennek :) (is) Köszi a bejegyzésedet!

StackJ 2014.02.13. 21:46:20

@bl4ze: Sebaj! :) Painkiller jelenleg Belgiumban él a családjával. FB-on megtaláljátok!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.15. 20:57:15

Köszönjük az interjút, ez is érdekes volt

DnP 2014.05.03. 19:46:59

Lassan átállunk a negyedéves posztokra :(

mgabrielm 2014.06.04. 01:54:00

Krisztián Belgiumban él, pár éve beszéltem vele. Meg Jean-nal is, őt Dél-Amerika szippantotta be. Én meg Svájcban. :)
Alex is itt van valahol, bár ha jól veszem ki, ő jön-megy.

Griff-ről nem hallottam, isten nyugosztalja.

Ennek a dolognak a papíralapú verziójában meg lettem említve valami Faces emberke által, nem éppen pozítív kontextusban. Amiatt elég pipa vagyok, leginkább azért mert elképzelésem sincs mivel tapostam bele az illető lelkivilágába ilyen alaposan hogy 20 év távlatából is fúj rám.

Hogy ki lehetek, a nick alapján nem nagy kihívás... :)

mgabrielm 2014.06.04. 02:15:11

@StackJ: Az én emlékeim nem passzolnak össze a te leírásoddal, meg kell mondjam őszintén. Egy időben szinte családtagnak számítottam mind Krisztiánéknál, mind Balázséknál, de gyakran voltam Alex-éknél, de SKC-éknál is. Jártunk el együtt szórakozni, ésatöbbi. És az a dolog nem "talán"... :)

Ha már belefeccöltük azt az időt és energiát, amit senki más nem tett előttünk, még ha nem is ezért, és nem is tudatosan, de azért megillet bennünket a tisztelet, főleg Balázst ebben a tekintetben. Én már csak második hullám voltam, Jean és Balázs kaparták ki a gesztenyét.

A csokira is másképp emlékszem picit, mint Te. A Karika meg a Balogh Zsolt mindig elöl voltak a sarokban, a színpad elött, és az külön szentély volt, még a pénteki Csokonain belül is. Jean barátkozósabb volt, az tény. Ja, és 5.25"-ös floppy ment a 1541-be bele... :)

StackJ 2014.06.12. 03:27:33

@mgabrielm:
Tudom, hogy sokat jártál Krisztiánákhoz, már, ha te az ex-Idiots-os logografikus Gabriel vagy. Jópárszor találkoztam ott veled, de nem igazán kedveltük meg egymást. Esetünkben nem tiszteletről van szó, hanem arról, hogy Wax másképp emlékszik vissza a dolgokra, mint én. Szerintem ezt az előző postokban meg is beszéltük vele. Ezért nincs is rá szükség, hogy megvédd, mert nincs mitől. Szerintem ti (a Rascal és LaySoft nélküli Idiots) inkább a harmadik hullám voltatok. Karikára nem igen emlékszem a Csokiban, bár kettő is volt belőlük. A C64-es és az Amigás. Ja és a C64-be nem csak a 5.25- ös lemez volt jó, hanem a 3.5-ös is. (Lásd 1581-es drive.) Ha visszaolvasol, akkor észreveszed, hogy csak Jean hülyéskedett egy 8 collos lemezzem, hogy azon vannak az új stuffok. Zsolt pedig, mondjuk ki: szoftvernepper volt. Persze akkoriban ez hazánkban nem volt illegális dolog.

mgabrielm 2014.06.15. 23:00:45

Hu, mostmár baromi kíváncsi vagyok ki lehetsz, mert nem emlékszem kivel találkoztam Krisztiánéknál sokszor, bocsánat. Igen, én volnék az amúgy, de nem csak ex-Idiots, hanem Chromance is, ugye. Update: megtaláltalak a csdb-n, a kép alapján se ugrik be. Sorry, valószínűleg a korom az oka.

Jogos, az Amigás Karika kiesett. De nem ő rá gondoltam, hanem a C-64-esre.

Elnézést, a 8 collos dolog nem esett le. Pedig Jean tényleg barizósabb volt. A 1581 meg nekem teljesen új. (vagy teljesen kiesett)

BZs árulta a cuccokat, igen. Ma is árulja. :)

Mindenesetre csodás hogy ezekszerint nem csak annak a Faces-es illetőnek rondítottam meg az ifjúságát. Nem volt cél pedig sosem.

bl4ze 2014.12.04. 14:48:29

@mgabrielm: Én sem tudom Ő ki lehet, de a stílusa nem éppen kedveskedős, nosztalgiázós fajta :)

AlexanderChromance 2016.01.03. 20:00:40

Na, ha már meg lettem szólítva gondoltam én is belekotyogok.. :)
Sziasztok,

1.) Veletek együtt, én sem ismerem fel a kedves idegent. :)
2.) Balázs, te tényleg őrizted a lépcsőt?! LOL... :DD
3.) Jól tudod Gábriel, igen Svájcban éltem, de most már visszatértem Németországba.
4:) Nézzétek el nekem, az akkori magyar kiscsapatok nevére még úgy ahogy emlékszem, de a tagjait már akkor sem nagyon ismertem, nemhogy így 23-25 év távlatából.

Alex...

AlexanderChromance 2016.01.03. 20:32:33

...még annyit tennék hozzá Gábriel védelmében, én is úgy érzem, hogy a második hullámban lépett be, ha egyáltalán érdemes a másodiknak nevezni, mert még szinte az első volt.. Pontosabban picit később, mint én, ...1-2 hónappal talán, de ettől még ugyanolyan alapítás közeli tag volt, 3. hullámra inkább JazzyD-t mondanám, mert ő már tényleg jóval később jött. Én voltaképp még az FBI-ba akartam belépni a Soldiersből. Emlékszem, mikor elsőre SKC-nál jöttünk össze, és a Sun 4 Fun-t nézegettük, és jöttek az új demo ötletek, de még csak elvi szinten volt, hogy az FBI leváltására már egy új csapat kellene. Beléptem, és rá 1-2 hétre, már Chromance is lett az FBI-ból.. ha jól dereng még Örkény ötlete nyert SKC-éval mixelve.. Ott betűjátékoztunk, mi hangzana legjobban. :) így lett Chromance.