Szabad a pálya

2012.12.07. 23:43

Video Killed the Radio Star. Ezt régóta tudjuk. A mobiltelefonok "eltüntették" a nyilvános telefonok többségét. Gyakran szóba kerül mit "ölt" ki a (demo)scene-ből a Net. Most valami olyasmiről lesz szó, ami a Net-nek köszönheti a létezését. Ezek a Standalone Compo-k vagy Online Compo-k.


1844.jpg
Persze mondhatjuk, hogy nincs új a nap alatt. Régen is voltak pályázat szerű megmérettetések, amikre több nap/hét állt rendelkezésre nevezni. (Ezért is nevezem pályázatnak, nem versenynek.) Az online pályázatokon az elbíráló testület akár a közönség is lehet. Szerintem jobb, ha egy szakértő grémium hozza a döntést (de erről majd később).

Az online pályázatok nagy előnye még, hogy nem igényel túl nagy szervezést. Percek alatt ki lehet "írni". Ha akarnám a következő sorban hirdethetnék is egy "Tehernapló Standalone Compo"-t.
 flex.png
Az éppen aktuális(?) 'High-score Power Ballad Competition 2012' (erről bővebben, mindjárt) és a tavalyi, nagy sikerű 'Rambo Revisited - GFX Compo' is rögtönzött megmérettetések voltak, amit pár alkotás inspirált. Néha elég egy kép vagy egy zene és máris "szárba szökken" egy compo.

De most térjünk rá a nemrég befejeződött 'Hiscore Power Ballad'-re. Erre a 'pályázatra' High-score zenéket vártak. (Ehhez a kitételhez jobban hozzá tudok szólni, mint a 'Ballad'-höz.) Azt nem értettem (nem csak én), hogy a szomorkás, melankolikus ballada stílust, hogyan lehet összemosni a "diadalmas", fennkölt dicsőség-táblák világával. A ballada inkább valami 'game over' zene compora illet volna.
 ecli.png
A másik ami érthetetlen számomra, miért a CSDb szavazatok döntötték el a sorrendet(?). Mint fentebb írtam szerintem jobb ha egy zsűri dönt, reálisabb lett volna az eredmény. Egyébként itt is az volt a terv, hogy a szervezők határozzák meg a sorrendet, de (érthetetlen okokból) megváltoztatták az elgondolásukat. (Mivel a CSDb-n azóta is lehet szavazni, ezért ma már teljesen más lenne a sorrend...)

A győztes Dane 'Channels' című alkotása lett. Még el is fogadnám, hogy megfelelő egy High-score aláfestésére, de véleményem szerint olyan terjedelmes és összetett, hogy nem nevezném tipikus "játék" zenének. Különben is melyik kóder engedne egy C64-es játékba 8800byte-os(!) High-score zenét? Egy "mezei" zene-compon, -ahol nincsenek feltételek- mindenképpen az élmezőnyben lenne a helye.
 linu.png
Nagyon jó zenével indult GRG. A 'Global warming lighter moment'-ben egy valami nem tetszett; nem "loop"-ol, azaz nincs végtelenítve. Egy igazi High-score zene sose ér véget, örökre "hirdeti" a legjobbak teljesítményét! Azért a 10. helynél jobbat érdemelt volna.  Azt külön megemlíteném, hogy GRG vette a fáradtságot és készített egy packot a nevezésekből. (Így sokkal könnyebb eredeti platformon meghallgatni a pályaműveket, köszönet érte!)

Linus két zenével is indult, a helyezései számomra azt bizonyítják, nem biztos, hogy csak a zenék színvonala volt a döntő a végeredmény kialakulásánál. Az egyik zenéje 6. a másik 7. lett. Az "I don't want your money baby"-t valami űr-lődözős játékhoz tudnám elképzelni. A "I sail at midnight / can only lose"-t nem tudom hova tenni, talán egy demo end-partjába, vagy egy játék end-seqjébe passzolna leginkább.
 ecli2.png
Nem fejezhetem be anélkül, hogy ne ejtenék pár szót Eclipse véről. Nem azért mert elfogult lennék (dehogynem!), de sokkal többet érdemelt volna ez a zene. (Nem is a zenét kritizálnám elsősorban, hanem a CSDb közönségét; nem tudnak 'ezek' semmit, azt is rosszul!) Pont ilyen tömör, egyszerű témájúnak képzelek el egy high-score tune-t. Ott hibádzik csak az alkotás, hogy nem 'loop'-ol, ha így tenne az a kis bug se hallatszana amikor "fade-el" a muzsika. (Tudom, hogy tudod, Eclipse! :) Minden más a helyén; basszus, chord, dallam...

Remélem a következő 'Standalone Compon' még több magyar induló lesz, mondjuk ezen!

süti beállítások módosítása