A Soundfly egy új típusú online zeneiskola a ma zenészeinek. Többféle ingyenes lecke segít bárkit, függetlenül attól hol tart a zenélésben. Magazinuk, a Flypaper nyolc zenészt nevez meg akik sikerre vitték a Chiptune műfajt.

Az első voltaképpen egy csapat, a Japán Yellow Magic Orchestra. Ugyanilyen néven jelent meg az első albumuk még 1978-ban. Mai napig aktívak, több daluk és albumuk jelent meg az évek során - legutóbbi tavaly augusztusban.

Második a Holland Jeroen Godfried Tel, aki számos C64-es és egyéb platform játékzenéit komponálta, köztük a Supremacy (LukHash feldolgozás), Myth: History in the Making vagy a videón hallható Robocop 3 játékokét. De Jeroen az ún Demoscene tagja is, felsorolni is nehéz mennyi zenével. Kedvesével, Tess Fries-el a normál zenei életnek is része a "Jess & Tel" név alatt. Legutolsó daluk, az Anywhere három hete lett kész.

A New York-i Bit Shifter, aki leginkább Nintendo Game Boy zenéiről ismert. Ebből "Information Chase" címmel albumot is készített.

Jeremiah Johnson avagy Nullsheep, aki szintén a mai napig kiveszi a részét mindenből ami zenével kapcsolatos. Köztük a Blip Fesztivál szervezése is segítséget nyújtott - amely 2006 és 2012 között a világ számos pontján élő fellépésekkel, zenész műhelyekkel és filmvetítésekkel népszerűsítette a 8 bites gépek zenéit.

YMCK, a Japán trio akik a NES zenei lehetőségeit Jazz-Pop stílussal ötvözve szintén mai napig aktívak. Számos albumuk online is hallgatható, letölthető.

Ismét egy csapat, az Anamanaguchi akik élőben is fel szoktak lépni. De zenéik feltűnnek reklámokban és játékokban is - köztük a "Scott Pilgrim vs. the World"-ben, amelyből film is készült.

Jake Kaufman, avagy virt, aki számos játékhoz komponált zenéket, de az oldalán több albumát is meg lehet hallgatni.

Végül, de nem utolsó sorban Jaelyn Nisperos, Chibi-Tech, egy Ázsiai-Amerikai Nő. Akinek zene stílusa, pl a Moe Moe Kyunstep dallal eléggé felrázta a modern elektronikus zene képviselőit.

Személyes kedvencem Jeroen Tel zenéi. Mai napig képes vagyok azért elindítani egy játékot hogy annak zenéit hallgassam. Egy viszonylag friss interjú Vele, miként kezdett még tinédzserként zenélni és mi motiválta az évek során.

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr218780526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DnP 2016.06.11. 16:32:30

Imádom a chipzenét :) alig várom kijöjjön Matt Gray - Last Ninja 2 Reformation-je.

soundcloud.com/mattgrayc64/matt-gray-last-ninja-2-reformation-new-preview

MMSZoli 2016.10.09. 01:55:09

Érdekes, hogy elsösorban metálosnak nevezném magamat(a melodik death metal semmiképp nem keresztműfaj), de a hobbim miatt (8bit programozás) valamiért be tudom ezt a zenét is fogadni. De a felsoroltak közül a japánok nem különösebben tetszettek. Az egyik tök gáz, a másik meg az ének alá nintendo effekteket kever be, de az nem chip music. A hétvégét Lengyelországban töltöttem mint külföldi Commodore-os meghívott előadó egy Spectrum/Atari rendezvényen, és az előadók többsége zenész volt, akik különbözö chip zenét szereznek. Nem elfogultságból mondom, de YERZMYEY (aki már több platformon adott ki lemezeket és koncertezett Japánban.,USA-ban) sokkal jobb zenéket csinál ezeknél a japóknál, és progrock, sötétebb hangvételü számai is vannak. Spectrumos körökben chip music legenda, hihetetlen dolgokat hozott ki az 1 bites beeper és a 3csatornás AY hanchipböl. 4 országból voltak látogatók hogy hallják az előadását, alig fértünk a terembe. Tube-n rákeresve vannak élő koncerjei és full albumai.sokkal befogadhatóbb és előremutatóbb, de szükséges a megértése: szándékosan ilyen karcos a hang, hogy hű legyen az eredeti géphez. Főképp mivel azt használja nem pedig zajokkal teletömött samplereket. Érdemes a Microsong vagy Retrobeat-be beletekerni. A Mission highly improbable kisérletezősebb, a Brutal and Aggressive pedig egyértelműen a metál éscdark wave zenék hatása, amiket ő is hallgat.
süti beállítások módosítása