Duzzadó játékpiac C64-en

2012.11.01. 23:39

A keményebb demoscene témák után kicsit hajózzunk játékosabb vizekre. Persze csak ideig óráig; nyilván nem fogjátok megúszni X party demoreview nélkül. Addig azonban múlassuk az időt egy kis joyrángatással.


Ebben az évben sokkolóan sok C64 játékhír látott napvilágot, itt az ideje, hogy tovább bővítsük a sort. Bár a nagy stúdióknak nyilván nem éri meg foglalkozni egy ilyen régi platformmal, de a kisebb, befutott indie játékok már könnyen kiköthetnek a 'breadbox'-on néhány fanatikus fejlesztőnek hála. Az általában kicsi, de szórakoztató ügyességi-lövöldözős játékokat viszonylag könnyű portolni, és az indie játékok világa kellően szabad, és kompromisszumképes ahhoz, hogy a jó ötleteket hamar át lehessen venni, hiszen a C64 még reklámértéknek sem utolsó. Gondoljunk csak bele: van egy játék, ami annyira tuti, hogy még C64-re is kiadják?! Persze, hogy meglesem!

A Super Crate Box egy pörgős, befutott indie game, ami már számos platformon érhető el. Idén decembertől cartridge-on a C64 változat is megvásárolható lesz. A project címe stílusosan Super Bread Box.

Lássuk a preview build működését:

 

 

Nagyon ígéretes. Látszólag szépen megoldották, hogy a nagyon intenzív képernyőt le tudja kezelni a C64, és az irányíthatóság is jónak tűnik, de a grafika és a zene is példás iparosmunka. Paul Koller már a Canabalt esetében is közel tökéleteset alkotott, erről már egy korábbi posztunkban áradoztam. Valószínűleg ez esetben sem kell majd lesajnálni a C64 változatot.

 

Most folytatom pár elkészült játékkal, hogy ne csak a nyálcsorgatás maradjon. Aranyos, és már jó ideje - azaz a megjelenés óta :p - CSDB-n keresztül is elérhető kísérlet a Space Lords, ami egy egyképernyős ügyességi játék, a klasszikus Atari féle Warlords újragondolása. Aranyos grafika, letisztult irányíthatóság, összehangolt működés. A 4 játékos mód pedig garantálja a játékélményt. Ennyi épp elég a sikerhez. Nem csoda hát, hogy X party sláger volt. Ahol kellett egy kis lazítás, és akadt egy 4player adapter, ott nyúzták rendesen.

 

A mai utolsó ajánló pedig egy újabb Vectrex kövület. A Fortress of Narzod, ami egy keményvonalas űrhajós-lövöldözős játék a hőskorabeli vektorgrafikus játékgépre. Ennek dobták "piacra" a kommodorizált változatát még tavaly év végén. Volt alkalmam játszani egy Vectrex játékkal Function-ön eredeti vason, és nagyon élvezetes, ezért bátran merem ajánlani a C64-es változatot is. A konverzió szépen ki van balanszírozva, képes hozni az eredeti platform játékélményét.

 
Ha pedig valaki kedvet kapott hozzá, hogy beszerezze ezeket a játékokat, akkor érdemes ellátogatnia az RGCD portálra, és megboltolni egy szimpatikus változatot a fentiekből, vagy hasonszőrű társaiból, mert a kínálat az (ki gondolta volna) de bőséges.

Jó játékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr494884676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2012.11.08. 00:02:06

not bad. c64re inkább operációs rendszert érne meg fejleszteni imho, valami egyszerű, olcsó wifi vezérlővel, hogy lehessen rajta netezni. legalábbis én azt fejlesztenék, ha értenék hozzá.

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.11.08. 13:05:50

@Gerilgfx: Létezik rá hasonló, pl. a Contiki. Az még akár webszervert is csinálhat a gépedből. Itt olvashatsz róla többek közt ;-)

istennyila.hu/hun/program/0005/0005.htm

Gerilgfx 2012.11.08. 21:50:58

oh köszi. hát ezekszerint nem rossz ötlet, csak már ellőtték :D
süti beállítások módosítása