C64 hacking

2012.10.10. 00:28

A hacker élete nem csak játék és mese, hallottál már a gonoszról, a csúf, kopasz "Hókusz Poke"-ról?

 

icu64_screenshot.jpg

 
Meg PEEK? Meg örökélet kódok? Azaz!

Azon szoktam gondolkodni, hogy a mai számítógépek mennyire elrejtik valós működésüket a felhasználók elől, mennyire más volt ez régen. Valahogy a műszaki világ közelebb volt hozzánk a 80-as években. Mára már több szint beépült az ember és a gép közé, távoltartva őket egymástól, és attól az ócska ténytől, hogy a mai csúcsmasinák ugyanúgy ketyegnek a kernelek csonthéjas védelme alatt, mint 30-40 éves gépek. Az operációs rendszerek okosan ugyan de mindeközben ridegen távol tartanak minket a hardware-től.

Gyermekeink nem egy programozható interpreteres felülettel ismerkednek már, ahol pillanatok alatt kapcsolatba lehetett kerülni a fizikai szinttel, hanem csillogó-hullámzó ablakokkal találkoznak, és csak sokára, kerülőúton ismerhetik meg a memória furcsa cellácskáinak működését, a processzor mindent koordináló munkáját, mindez elvész a kattintások és eseménykezelések labirintusában.

Napjainkra a C64 működése könnyen leutánozható a nálánál sokezerszer gyorsabb rendszereken, sőt, aprólékosan lehet emulálni minden speciális elemét, figyelve a müansznyi eltérésekre, hazárdokra is.

Figyelmetekbe szeretnék most ajánlani egy érdekes projektet, amivel C64 programokat lehet analizálni, trénelni, hackolni. Aki kellően vizuális alkat, mint mondjuk én az nagyon oda meg vissza tud lenni az ilyen spéci cuccoktól.

A szoftver nem más, mint az ICU64. Egy nagyon komplex memória, és hardware(-emuláció) elemző program. Az a minimum, hogy törésekhez lehet használni. Nagyon ötletesen jeleníti meg a C64 memóriatérképét, vizualizálja a tartalmát, kiváltképpen az olvasási-írási műveleteket, képes analizálni a memóriát, és a tartalom változását is persze. Ez mellett a programban kapcsolgathatunk videómegjelenítési módokat, listázhatunk és állítgathatunk regisztereket, és a sort még hosszan lehetne folytatni.

Aki nem tudja, de szeretné megismerni hogyan kell örökéletet csinálni egy játékban (a módszer analógiája akár egyes mai játékoknál is alkalmazható), vagy aki csak gyönyörködne kicsit a C64 működésének ezen érdekes vizualizációján, az pillantson rá a beágyazott videóra. Érdemes!

 

 

A videócső linket köszi Warlock/42 kollegának! ;)

Szerző: CargoSGR

2 komment

Címkék: hack tool c64

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr94829901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balcso 2012.10.10. 07:54:55

valaki próbálja már ki kérem más játékkal/demoval is. kíváncsi lennék, és nincs win a közelben! Köszi!

Fuvesi 2012.10.10. 16:21:48

Én már használtam.
A program tényleg ötletes, de a kezelése egy kicsikét nehézkes...
Bár lehet hogy azóta van új verzió.
süti beállítások módosítása