Heti CSDB vizit (CW33)

2012.08.14. 21:23

Túl vagyunk egy Evoke partyn. Ismét egy olyan találkozó, ahol az oldskool gépek bár nem kapnak külön nevezési kategóriát, mégis meghatározó momentumokká lépnek elő.

A legújabb találmány az alternative demo. Hát jó. Együtt versenyez immár C64, Plus4, Atari, Spectrum, Gameboy, Nintendo DS, Amiga (OCS/ECS), stb...

Lássuk be, nem egy kategóriák. Együtt 8-tól akár 32 bit, lényeg, hogy ne Windows platform legyen. Széles spektrum. Talán kicsit túlontúl is az. Na de a jó bornak nem kell cégér szokták volt mondani.

Ilyenkor aztán nemegyszer az alkotók felhúzzák magukat, hiszen a 8 bit demoscene nem sokkal kisebb, csak hát korosodó, és (szerencsére) az lesz a vége, hogy a földbe döngölnek pár alkotót egy másik kategóriában. Bár a találkozón a Metalvotze és a Darklite együttműködéséből született Endlich Normale Leute nem mondható sikeresnek, ellenben az alternative kategóriában nevezett Bauknecht & The Electronic Knight fémjelezte Metamerism agyonverte a mezőnyt.
 

Metamerism.png

 

Emlékszem, amikor a Breakpointon 2005-ben első ízben összevonták a C64 zenekompót a hasonszőrű "oldskool" zenei versenyekkel, és nem is az volt az igazán nagy gond, hogy együtt kellett indulni Spektrumos és Ataris zenékkel, hanem hogy az Amigás 4 csatornás zenéket is hozzácsatolták a körhöz, ami (akkoriban még számos C64 indulót) elriasztott, hiszen SID hangzás ide, vagy oda, az Amigáknak legendásan jó hangjuk van, nemkülönben jó zenészeik.

Ekkor Fanta/Arsenic/Chorus/Oxyron/Plush/Viruz (Tisztára mint egy arab név. :) ) felszívta magát, és kiadta az I love my 64 című számot, melyben nagyszerű dallamok mellett hangszintetizálást is bevetett énekhang gyanánt, és megérdemelten hozta el az első helyet.

Vagy beszélhetnénk itt Leon/Chorus/Resource/Singular Crew-ról, aki nem egy alkalommal iskolázta le a Function grafikai verseny indulóit a C64-es pixelmunkáival.

 

leon.gif

 

Hogy mennyire nem jó ez így, ezt bizonyítja az is, hogy az ősszel megrendezésre kerülő hazai Function partyn unofficial 8bit compok lesznek a Singular Crew szervezésében.

Nade vissza a demokhoz!

Az Endlich Normale Leute amúgy teljesen rendben van. Bár sem a finn, sem a német csapattól nem áll messze az ordenáré és durva demok készítése, most egészen megemberelték magukat, és az egyfájlos demoba néhány normális effektet, jó zenét, és hangulatos designt is össze bírtak rakni. Kivételesen örülök, hogy kimaradtunk a greetsből, ami nem csoda, ha megpillantjuk az alábbi üdvözletet:

 

enl_3.png

 

Ezzel szemben a Plus4 alkotás maga a konzervativizmus. Bár nekem négyzetekből és nagyított pixelekből kicsit több volt benne a kelleténél, és zenénél is rezgett a léc, azért el kell ismernem volt benne nem egy korszakalkotó part. Főleg a forgatott, sakktáblával textúrázott téglatest, amit az mellett hogy jól megcsavartak, még fényt is tettek rá, de nem mehetek el szó nélkül az endpart alagúteffektje és a zoomer part mellett sem.

A gyengébbek kedvéért álljon itt a végén a Metamerism Youtube változata:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr44710711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2012.08.15. 07:11:15

Valószínű azért vonják össze ezeket a kategóriákat, mert túl kevés az induló egyenként a valódi kategóriában... Mindenesetre baromság ez így tényleg.

rawbits 2012.08.16. 14:10:43

Metamerism az olyan, hogy fejen áll a plüss4 világom. mivel nem értek hozzá így gyakorlatilag az egész mágia - főleg, hogy hasonló effekteket sem láttam még rajta.

Az nem olyan, hogy karakterenként 1 háttérszín? :)

Gargaj · http://gargaj.umlaut.hu 2012.08.17. 12:34:21

"Hogy mennyire nem jó ez így, ezt bizonyítja az is, hogy az ősszel megrendezésre kerülő hazai Function partyn unofficial 8bit compok lesznek a Singular Crew szervezésében."

eeeeegen?

CargoSGR 2012.08.17. 12:49:23

@Gargaj: Erre mondják, a foglalkozás elérte célját! ;D

CargoSGR 2012.08.17. 12:56:29

@Gargaj: Néha csak a figyelemfelkeltés a cél, néha több. Az az igazi, amikor egy underground találkozón "pirate" üzemmódban megy egy compo, nem? Lehet ezt fokozni? ;)