Előző cikkemhez kapcsolódóan nem csak maga a Commodore cég fejlesztette tovább a számítógépeit. Christopher Just (Coronax) professzionális szoftverfejlesztő azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Commodore chip-ekből saját számítógépet épít. Igaz C64 ellenében VIC-20-at vesz alapnak. CPU-nak így "csak" egy 65C02-őt használ 6510/8500 32 kB RAM társaságában. Blogjában részletesen leírja hogyan építette fel a számítógépet lépésről - lépésre. Milyen hibákat követett el vagy hogyan tudta az eredetileg 1.108404 MHz-es (PAL változatú) processzor órajelét egészen 4 MHz-ig feltornásznia. A ROM-nak szánt 8 kB EEPROM-ot miként sikerült felprogramoznia egy Arduino-val, miként kezeli a hozzáadott soros portot. Sőt, még C64-hez képest is "modern", 2.22-es BASIC programozási nyelvet portolt hozzá a cc65 fordítóval. Ez 21.503 byte-ot biztosít programok írására.

Természetesen egy C64 is részt vett az élesztési folyamatban, a soros kommunikációt ellátó WDC 65C22 chip kezelését próbálta le vele.
Első működés közbeni bemutatása megnézhető videón, ami kis túlzással ekkor még mindössze egy LED villogtatása volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr737184581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása