A 6502-es processzor a 80-as évek egyik legkedveltebb processzora volt. Nem csak a Commodore 64-ben használták fel az egyik változatát (a 6510-est), hanem egy sor más masina agya is ez CPU volt, olyanoké mint a : Commodore VIC20, Commodore PET, BBC Micro, Atari 2600, Atari 800XL, Apple II, vagy éppen a Nintendo Entertainment System.

 

MOS_6502.jpg

 

Egy igazán részletes, alapos és nemkülönben magyar nyelvű összefoglaló található Czirkos Zoltán honlapján, csak ajánlani tudom: A 6502 mikroprocesszor.

A processzornak bár még kapható egy 14 MHz-es változata, de a gyakorlati jelentősége már kevés. Éppen úgy, mint az assembly nyelvnek, ami manapság már túlzottan alacsony szintű, nagyon hardware-közeli ahhoz, hogy akárhol is oktassák, vagy komolyan vegyék a hobbi-felhasználás kivételével.

 

6502_layout.jpg

 

Persze érdeklődőknek igazán kellemes kis kalandozás lehet az ismerkedés a 6502-es assemblyvel. Most elkészült hozzá Nick Morgan segítségével egy nagyon komoly interaktív webes tanfolyam, kiváló, Javascrpitben írt assembler-rel, szimulátorral és debuggerrel.

Szóval aki eddig csak kacérkodott a gondolattal, annak ezekkel az eszközökkel felvértezve már nem lehet akadály, hogy nyáron demoval jelentkezzen Árok partyn. :)

Szerző: CargoSGR

5 komment

Címkék: assembly 6502

A bandafőnökök

2013.02.05. 02:29

A C64 scene-en a korai 90 években létezett egy rém érdekes jelenség. A csapatokban volt egy mára megkopott, külön titulus, a leader-i szerep. Konkrétan és dedikáltan. Nem egy húzóembert, karizmatikus ikont jelentett, hanem egyfajta rang volt. Egy olyan csapattag szerepe volt, aki összefogta a bandát, koordinálta a munkát, esetleg ellátta a PR vagy külkapcsolati feladatokat.

A Singular Crew esetében sem volt ez másképp.

 

cargo17.png

 

Mindez egy undergroud közösségben, ahol látszólag mindenki a szórakozás, önkifejezés és (szoftver)szabadság miatt verbuválódott össze kicsit idegennek is tűnik. Baráti társaságoknál tényleg ilyesmire volt szükség? Egyáltalán jelentett ez valamit?

Bizony nem kis szerepe volt, és a mai csapatoknál is elő-előfordul a jelenség, alkossanak bármilyen platformon. Azóta kicsit ritkább és lényegesen szofisztikáltabb lett a dolog.

Az őskorban időnként komoly harc dúlt a csapatok között, amikor is a közös irányvonalon, és az együtt mozduláson sok minden múlott. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egy-egy demo deadline előtti elkészítéséhez vasmarokra volt szükség.

Sőt, arra is volt precedens (például a finn Byterapers esetében), hogy két co-leader próbálgatta egyengetni a csapat útját, aminek persze szükségszerűen anarchia, kiválások, és fejcserék lettek a következményei.

Nem elképzelhetetlen hát, hogy csapatokon belül is ment a huzavona ezért a posztért, illetve ha megfelelő, karizmatikus és egyben motivált tag került a csapat élére, akkor még sokra vihette a team. Érdekes lehet az International Network of Chaos vezetőjének memberstátusza.

The Shark
Date: Started INC in '87
Title: Group leader, importer, spreader, original supplier, king
Accomplishments: Established INC as one of the best importing groups ever. Stole FairLight from Oahawhool. Known as the fastest spreader on the C+64 scene. Known as the best ragger on the C+64 scene. Known for having a big ego, but I don't know why? Started Chaos Chronicles - a disk magazine that ranked groups in the fairest way possible. Also, had to put up with Bod's (Talent) strange behavior.
Ending Status: Ended INC in December of 1990.

 

Végezetül álljon itt egy kiáltvány a Singular Crew csapat életéből, kicsivel azon vezetőségi puccs után, melynek hatására kis ideig Poison kollega vezette az SGR-t, mígnem a fenemód nagy demokrácia átformálta azt, és elerodálta a leader szerepkörét.

 

SGR_kialtvany_tumb.jpg
 
Forrás: http://www.c64-hof.com/
süti beállítások módosítása