Kenyérdoboz chipzene

2012.11.11. 01:53

Egy elég kemény zenei videóposzt következik. Súlyos órákra itt ragadhat, aki mindent végig szeretne nézni amit most ide hetet havat...

Rengeteg revival band alakult az évek során C64 témában. A Press Play on Tape csak egy formáció a sok közül, bár kétségtelen, hogy elég korán nekibuzdúltak. Híresebbnek számít a Comic Bakery feldolgozásuk nyálpop stílusban. A C64audio.com oldallal szoros kapcsolatot ápoló csapat viszonylag sűrűn lép fel a Back in time esteken.

 

 

A másik említésre méltó formáció a 6581 Band, akik már számos eseményen bizonyították rátermettségüket.

 

 

A 2000-es évek idusán fiatal, tehetséges zenészek meglepően nagy számban fedezték fel maguknak a 80-as évek elektronikai hangzásvilágát, a platformok kínálta korlátos, ez által kreativitásukra inspiráló lehetőségeit. Élőzenei hangszerekké váltak így lassan a C64-ek, a Gameboyok, Atarik.

Hóbort ez csak, vagy valamiféle útkeresés része? Újfajta köcsögdudák lettek a szeretett gépeink? Egyfajta 8bites Hurra Torpedo? Meglehet.

 

 

Itthon az Árok partykon ezért is igyekeztünk egy kis merítést kínálni a közösségnek, és 2011-ben Bubu-t, 2012-ben pedig Soulvoid-ot kértük fel egy kis koncertre, hogy támogassák előadásukkal a találkozót a SidRip Alliance együttes előtt.

 

 

Talán egyszer lesz majd Reyn Ouwehand is Árok partyn, akinek a zsenialitásához nem férhet kétség. Koncertje egy pótolhatatlan zenei élmény lehet még laikusoknak is.

 

 

Az, hogy a hazai SidRip Alliance pedig biztosan jó úton jár, arra garancia az, hogy már hallottam úgy emlegetni őket, hogy ők már a magyar Machinae Supremacy. Remélem ezt nem érzik sértőnek.

 

 

Szóval e téren talán nem vagyunk lemaradva mi magyarok. Sőt a hazai mainstream zene is egyre-másra használja fel a chipzenei hangzást, ha másért nem, hát effektezni. Igazán kellemes albumot jelentetett meg Dj Titusz is Chip Chip Chokas néven pár éve, de talán még nincs kifulladva a történet, mert egy izgalmas, hegedűvel és magyaros rítussal dolgozó punkegyüttes számát a nemrégiben keverte meg a hazai rezidens DJ pár reszelős fűrészfoghullámmal, mert az még úgy tűnik hibádzott a számból.

 

 

Érdekes vonulat még a Hollandiába szakadt Birtalan Áron előadóművész/zeneszerző Kanagawa formációja. Bár a C64 egyelőre mellőzött "hangszer", de ez a jövőben még változhat. Remélem egyszer megmerítkezik majd.

 

 

Mert az igazi azért mégiscsak az, ha valahogy a jó öreg kenyérdoboz van befogva muzsikálásra, hiszen a SID-nek elismerten a legvarázslatosabb a hangja. A japán illetőségű LukHash kiválóan ismerte fel ezt. Méltán népszerű albumait nyugodt szívvel ajánlhatom.

 

 

Azért az igazán elvadult az talán mégiscsak Linus Akkeson, aki épített egy egész kis 8bit orgonát. Erre szokta a mezei scener is azt mondani, hogy full respect, mert az ilyesmi még fanatikusak között is durva húzásnak számít. :P

 

 

De érdemes feltúrni a Youtube-ot, mert találhatunk ott Interkarate feldolgozást acapellában, vagy éppen szimfónikus zenekar előadásában Supremacy introt. A lehetőségek korlátlanok még ilyen korlátos gép esetén is, mint amilyen a C64 volt, van és lesz, úgy néz ki, még sokáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr404901261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Operatív Thetán · http://j.mp/1u0EcWA 2012.11.11. 02:39:19

A Visa Röster anyagokat is ajánlom desszertnek, mivel a SID a cappella megközelítése is eléggé extrém sport, meg Mahoney is benne van: www.youtube.com/watch?v=ZAY_fJ4IHHE

CargoSGR 2012.11.11. 08:16:21

@Operatív Thetán: Kösz a kiegészítést! Lóg azért itt még a levegõben pár érdekesség. Komolyan kíváncsi lennék a ti ajánlásaitokra. Most a mobil miatt linkmentesen: Goto80, Jeroen Tel és maga Rob Hubbard is feltûnik.

Operatív Thetán · http://j.mp/1u0EcWA 2012.11.11. 09:40:10

Bírom ezeket a SID-del operáló, lökött germánokat is, nem tudom, mennyire közismertek (ugye azért pörögtek a demoscene-en, meg ott volt a Metal Dust): www.youtube.com/watch?v=_GXysjhyJqs Ezt meg egyenesen a Commodore 64-hez írták: www.youtube.com/watch?v=4foUL12QfBs

Meg beugrott még egy marhaság, ellendal a CPC-sektől: blog.kangaroo.cmo.de/tag/mama-dont-buy-me-a-commodore/

orion777 · http://www.fotoklip.hu 2012.11.25. 15:12:58

Hadd ajánljam magunkat! ;)
nebulaproject.hu

Most már nem csak C64 remixeket játszunk, de úgy indult a zenekar.
2005-ben küldtük az első remixünket a remix.kwed.org -nak, azóta fel-fel szokott bukkanni valamelyik számunk a slayradio.org -on is.
süti beállítások módosítása