Helyreigazítás

2012.08.31. 02:18

"Más lett a világ. Érzem a vízben, érzem a földben, érzem a levegőben. Sok minden, mi valaha létezett, eltűnt. Mert most már senki nincs, aki emlékezhetne rá."

 

party88.jpg

 

Ismerős mondatok ugye? Nem, nem Középföldéről beszélek. Itt kőkeményen a magyar scene aranykoráról van szó. A kezdetekről, a demoscene hajnaláról. Így a harmadkor végén csak találgathatunk, mi igaz, és mi nem. Annyit biztosan tudunk, hogy minden a rippelt zenék kollekcióinak kovácsolásával kezdődött.

 

tape demo.png

 

Az első meghonosodott stílus a Music Selectorok készítése volt. Programozó oldalról keretlebontás, különböző (sokszor nagy méretű) scrollok erőltetése, és persze több lopott, szakszóval "rippelt" zene beletuszkolása a memóriába volt az etalon. Ekkor még kevéssé beszélhetünk kimunkált grafikákról, logókról, de tény és való, hogy már előfordulnak egyéni munkák. A zenék szinte kivétel nélkül rippletek voltak, szerencsére általában a jobbik fajtákból.

 

reds_intro.png

Super Sport import by Reds

 

Aztán ott voltak a magyar cracker csapatok. A teljesség igénye nélkül: FBI Crew, Reds, Quality, Soldiers, akik azért az első években jobbára csak importtal foglalkoztak, mivel nem kellett klasszikus értelemben vett töréssel bajlódniuk. A műhelyeikből számos, a csapatukat népszerűsítő import intro született. Ezekből is igyekszünk majd lehozni egy csokorra valót egyszer. Na de nem eszik olyan forrón a kását!

 

quality.png

 

A scene.hu portálon az érdeklődők egy 5 részből álló cikket olvashattak a magyar demoscene-ről, aminek az első írása a kezdetek feltérképezésével kísérletezett, több-kevesebb sikerrel.

 

pigmy.gif"Minden bizonnyal az egyik első magyar demo-szerű
alkotás, digitalizált önarckép és keretbontás 87-ből. (Pigmy, plus/4)"

(forrás:Scene.hu)

 

Vajon tényleg így volt? Tényleg előbb volt Pigmy keretbontásos önarcképe, mint bármely más C64, vagy Spectrum alkotás. Maga Pigmy is elismeri a scene.hu kommentjei között, hogy valószínűleg nem övé az elsőbbség. A scene.hu olvasók talán elhitték ezt. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy: "mindannyiukat becsapták"!

 

AnryandVic.png

 

Eláruljuk, számos kisebb "demo", például az Anry és Vic féle Sound Box sorozat (amelyek elérhetőek a CSDB-ről) jóval megelőzik a kérdéses +4 demo-szerűséget. Az utóbbi egyfájlos demo két partot tartalmaz. A másodikban a zeneszelektor mellett keretbontást is láthatunk. A készítők közül Anry-tól tudjuk, hogy JÓVAL előttük is voltak már, akik próbálkoztak alkotással C64-en. Gondoljunk csak bele, 1988-ban addigra kiterjedt scene élet folyt. Javában emlegettek akkor már epic demokat, olyanokat, mint például a Cassiopeia.

 

tgs4.png

 

Évente számos copyparty, és gyarapodó nemzetközi kapcsolatok (elsősorban osztrák) jellemezték a 80-as évek végét. Megszületett már a Triumwyrat, a Cement Crew, és az Axon Digital Technics is.

Alkotások tekintetében pedig beszélhetnénk még itt a szintén 86-os Commando Demoról, esetleg a hasonszőrű Music Magic sorozatról, amit az Asparagus csapat készített.

 

commando_demo.png 

music_magic.png

 

A soron következő posztokkal kicsit alászállunk a régmúltba, olvashattok majd magyar partybeszámolókat a 80-as évekből, és lesznek agyonkeresett, de eltűnt demok, amik közreműködésünkkel újra a felszínre kerülhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr164740870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2012.08.31. 09:14:48

Ez is jó kis írás volt, köszi!

Így találtam meg egy gyulai cimbora, Mercury fotóját a Scenest 96 partiról! (www.c64-hof.com/parties/scenest2/pic02.htm)

Egyébként az Axon Digital Technics gyakorlatilag egyedül ADT volt, nem? Tehát egy egyszemélyes "csapatról" beszélünk igaziból. :-D.

CargoSGR 2012.08.31. 09:21:57

@Öregvas:
No igen, teleszórtuk a posztot linkekkel, had lehessen kutakodni. Általában a képekre is érdemes kattintani. :)

Andras Sz 2015.04.08. 12:08:51

haha "anry" here , been a long time :)
süti beállítások módosítása