Oldschool és az inkák

2012.08.23. 00:32

A 'Scene.org Award' a demoscene művészeti(?) díja, amelyet a 'Scene.org' site szervez. A díjazottakat egy zsűri választja meg, kivéve a közönségdíjast.

 

scorgbann.jpg

 

A díjátadó 2006-ban lett igazán érdekes, ekkor került be a "Best demo on an oldschool platform" kategória. (Itt nagyrészt ezen részleggel foglalkozok, ezt kéretik figyelembe venni a továbbiakban.) Évekig az volt a szokás, hogy a "húsvéti" partyn (Breakpoint), rendezik a díjátadót.

Még 2011-ben is így volt, igaz akkor már a norvégiai, The Gathering volt a helyszín, ami hatalmas bukás lett; érdektelenségbe fulladt a ceremónia. Idén a nyári Assembly party-n hirdettek győzteseket. Ez az időpont már nagyon messze esik a jelölt alkotások megjelenési idejétől (akár több mint 1,5 év is lehet!). Velem is megesett, hogy a fejemhez kaptam: "XYZ demo miért nem jelölt?", mire kiderült, hogy nem esik a megjelenése a tárgyévbe... (Majd jövőre!)

Az igazság az, ha nem szólnak rám "fentről" most se jutott volna eszembe a Scene.org Awards!

 

scorgdij.jpg

 
A szervezők azt hirdetik; a jelölésnél és a díjazásnál nem veszik figyelembe, hogy az adott mű, hogyan szerepelt a compon, mindenki "tiszta lappal" indul. Ez okoz több furcsaságot is. Előfordulhat, hogy egy sokadik helyezett demo bekerül az öt jelölt közé, míg az előtte végzettek nem. Nem beszélve arról, hogyan formálja át a közvéleményt. Erre példa a "Sharp". ami a "Desert Dream" előtt lett első a 2008-as díjazásnál. A "Scene.org Awards" győzelem után olyan felkapott lett, hogy még a CSDb Top 10-es demoi közé is bekerült. 2006-ban (2005-ös tárgyév) arra is volt példa, hogy egy csapat (Fairlight) három demojával volt jelölve, miközben az egyik legjobb 2005. évi alkotás (Tsunami) nem kapott nominációt. Ilyen furcsaságok kísérik az amúgy is nagyon szubjektív eseményt.

Térjünk rá az idei történésekre, illetve első körben lássuk a non-C64 jelölteket. Az írás második részében varrom csak le a szálakat, és zárul be a kör. Na de addig is kezdjük mindjárt a győztes demo-val, ami nem más mint a "Batman Forever" című CPC alkotás, a Batman Group-tól. Az alkotók összetételét tekintve a spanyolok dominálnak, de van itt francia, cseh és brit "elkövető" is.

 

batf.jpg

 

A készítők nem agyaltak sokat a "témán", szinte adja magát, hiszen ők a "Batman csapat" és a demo-t a Forever partyn adták ki. Húsz évvel ezelőtt még belefért volna. Hol van már a Batmania? Az sehol, viszont a CPC mániát elhozta ez a demo. Értem én, hogy egzotikus platform, meg az újdonság ereje, de azért túlzónak találom azt a kaserolást amit kapott.

 

batfor2.jpg

 

A demoban van egy üzenet a C64-es demoscene-nek, aminek a hatására a "Batman Forever"-t, a C64-es demokkal kezdték összehasonlítani. Jobban tették volna, ha a két hardverrel teszik ugyanezt. Eleve a C64-es hendikeppel indul ebben a "versenyben". A CPC sokkal erősebb specifikáció (8bit-es mércével), bár a programozását nehezíti pár hiányosság.

 

batfor0.jpg

 

Ami nekem a legjobban tetszett; azok az anim részek. Főleg a "repülő" Z80, amit egy könyvborító inspirált. A technikai részekről elmondható nem hoztak újdonságot, dot alagúttól a zoom-scrolleren át a vektor városig, már sok helyen láthattuk ezen effekteket. A grafikán érezni igazán a "The Dark Knight Returns" inspirációját. A legtöbb rajz átszedés. A demo végén (interlace kép) még Spawn(?) is feltűnik!

 

batfor1.jpg

 
A Batman Forever-t 5(!) kategóriában jelölték Scene.org Awards-ra, ezek a következők; legjobb oldschool demo, legtechnikásabb prod., legjobb grafika(?), legjobb debütáló prod. és a közönségdíj. A legjobb grafikát nem igazán érzem indokoltnak (legjobb drótolás?), Rhino-ék újoncnak se tekinthetők, igaz CPC-n ez volt az első "dobásuk". Az ötből kettőt, a legjobb oldschool demo és a közönségdíjat zsebelték be.

 

Akkor most lássuk a másik 'nem C64-es' művet, a Base Case-t a Live!-tól.

 

BaseCase.jpg

 

Ez bizony egy Atari ST-re készült invitro. Ha a Batman Forever-re azt mondtam 'inka', ez a prod még 'inkább'. Szerintem több mint hiba a 8 bitesek közé sorolni 16 bites műveket. Talán megoldás lehetne egy 'Highschool' kategória indítása, ott helyet kaphatna az Amiga OCS/ECS, Atari ST, Sega Megadrive...stb. De most vissza a Base Case-hez. Mint már említettem ez egy invitáció is, méghozzá a 'Sommarhack 2012' party-é, ami most júliusban volt. A Base Case-t novemberben a Sillyventure 2011-en adták ki, tehát 9 hónappal a Sommarhack előtt!!! Nem kapkodták el, az biztos!

 BaseC2.jpg 

Azt is meg kell jegyeznem, hogy nem nyerte meg a compot, második lett. (Mint az elején mondtam a Scene.org Awards-nál ez nem számít.) Viszont az első helyen végzett, Antiques (by Dune & Sector One) című Atari STe, demot nem adták ki a party után, csak 2012 áprilisában, így kicsúszott a 2011-es tárgyévből és nem kaphatott jelölést. De most vissza a Base Case-hez. A demoban leginkább a vektor anim (már megint) tetszett. Nagyon látványosak a teljes képernyőt betöltő objectek (persze egy kis trükk itt is van). Mind közül a "legütősebb" amin még egy raytracelt 3d blob is látható! Bemutatásra kerül még 'hagyományos' blob és (texture)rotzoomer és bob-kocka. Az illusztrációk kielégítőek, ritkán fordul elő, hogy a kóder egyben jó grafikus is vagy vice versa. Ukko-ra ilyen szempontból nem lehet panasz. A zene tipikus 'Yamaha' chip hangzású, megfelelő, szerzője 505.
 
A Base Case a 'legjobb oldschool demo' mellett, kapott egy 'legjobb bemutatkozó prod.' jelölést is.

De mára legyen elég ennyi. Viszont a java még csak most jön! Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr584726878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csio/mhy 2012.08.24. 16:44:32

Jaj, mikor lesz már a folyti?
süti beállítások módosítása