Olessák Róbert kalandjáték fejlesztő és (CoV) újságíró volt a vendégünk a 2012-es Árok partyn, és a találkozó után nagyon érdekes dolog történt vele, amire rögvest ki is térek. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy a magyar informatikai hőskorában mennyire nem tiszteltük a szoftverek eredeti kiadásait.

Kevesekben volt meg az igény arra, hogy megőrizzék épségben a dobozokat, óvatosan forgassák a manuált. A Proszolg féle játékgyűjtés, a copypartykon és a haveroknál történő szoftverbeszerzés mellett a külföldi játékok eredeti kiadásai viszonylag későn törtek be, a magyar játékok hányattatott sora pedig... De legyen ez egy következő poszt tartalma.

Róbert az egyik játékának: Az Alvilág Urának a honlapját nemrég az alábbi szöveggel toldotta meg:

"…és akkor egy hihetetlen (utólagos) megmenekülés története (2012-ben): mint látható, egy kisebbfajta csoda történt, ugyanis – nem kevesebb, mint huszonkét év után! – egyszerre csak előkerült a játék Novotrade-es kiadású (jó eséllyel egyetlen és utolsó) fennmaradt, eredeti példánya az utókor számára. Ezer hála és örök köszönet illeti Vinkovics Dánielt (Sopronból), amiért megtalálta, és elküldte a számomra. (Én magam is most láttam a borítóját először!)"

Mennyire furcsa jelenség ez, mennyire sajátosan kelet-európai, hogy egy fejlesztő jó 20 évvel később látja a játékának a kiadását először, és hogy alig pár példány kallódik gyűjtőknél ezekből a játékokból. Igazi ritkaság. Vajon mennyit érhet, főleg a készletek megsemmisülésének ismeretében?

 

Alvilag_Ura_1.jpg

 

Alvilag_Ura_2.jpg

 

Rátkai István ha jól emlékszem hasonló cipőben jár a Novotrade-es kiadású Időrégésszel kapcsolatban. Van valakinek esetleg saját, eredeti példánya abból a játékból?

Ezúton itt a kommentek között meg is hirdetném a "versenyt": derítsük fel a hazai kiadású játékoknak a maradékait. Vállalom, hogy "katalogizálom" őket, ne kössenek ki többet digitális antikvitásaink a süllyesztőben, ebek harmincadjára. Kíváncsi leszek, mire lesz képes e téren a magyar C64 community! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr74700655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.08.09. 20:02:57

Üdv! Köszönöm, hogy felhoztad a témát itt. Személy szerint mostanra (az elmúlt kb. egy-két év során) elég alaposan összeszedtem utólag és végigdokumentáltam a saját régi dolgaimat (ld. a honlapomon pl. a "Játékok" címszó alatt, ill. a "Képek" résznél stb.), többek között ezt is lehet mondjuk kiindulás gyanánt használni. A közeljövőben ezt folytatni is szándékozom, más témákkal, játékokkal, programokkal stb. Jó lenne majd előbb-utóbb valahol egy teljes gyűjteményt is létrehozni esetleg - amennyiben tényleg beindulna komolyabban ilyen kezdeményezés, a saját (utolsó?) példányaimmal én tök szívesen beszállok. :) Úgy értve, hogy ne csak holmi netes honlapokon legyen jelen itt-ott egy-két szkennelt fotó, meg effélék, hanem mondjuk eredeti kiadású példányok is, úgymond, kézzelfoghatóan, "fizikailag"... Akár egyik Árok Partyn lehetne egy kisebbfajta kiállítást rendezni majd belőlük (ha addigra lesz miből ;-)). Üdv: O.R.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.13. 00:27:34

ifonra, ipadra, táblagépre kéne szövegeseket csinálni, hátha sikere lenne

persze nehéz lenne megoldani hogy hogyan lehessen gépelni... úgy értem a nép nem nagyon szeret már írni...

esetleg lapozgatós könyv jellegűeket... könyveknek elég nagy keletje van tableteken...

egy ismerősömmel gyerekkorunkban írtunk egy marha jó lapozgatóst, pár éve elkeztük angolra fordítani meg ifonra csinálni, de valahogy abbamaradt...

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2012.08.14. 09:21:39

Atyaég, ez komoly, hogy nem volt saját példánya a játékból Robinak? És Rátkai átkai mester is hasonló cipőben járt? Hihetetlen...

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.08.16. 14:57:48

@endike: Az ötlet jó, többen mondták már, és bogarat is tettek vele a kis fülembe.

Ugyanakkor egyelőre az a helyzet, jelen pillanatban halvány fogalmam sincs, hogyan kell fejleszteni egyáltalán bármit ilyen kütyükre, sőt, egyelőre felhasználói tapasztalatom sincs velük (egyik sem volt még a kezemben). Ráadásul a közelebbi jövőre most más célok is vannak szem előtt. De hosszabb távon azért jó eséllyel várható, hogy (talán) lesz valami hasonló. (Persze, nyilván addigra már úgyis megcsinálják mások majd... Ha neked is volt/van kedved, akkor hajrá.)

Egy-két éve Andrew Plotkin sikeresen nyomult ilyennel a Kickstarter.com-on. (Ej, de jó neki! De meg is érdemli, mert jó fej. ;-))

kickstarter.com/projects/zarf/hadean-lands-interactive-fiction-for-the-iphone

@Öregvas: Igen, ez a korabeli, kis magyar szocreál valóság. :)

caiuscusades 2012.09.02. 20:05:50

Árok party-s talkshow felvétele nincs meg véletlenül valakinek? youtube...?
*nagy csillogó szemek*

CargoSGR 2012.09.03. 20:07:29

De, megvan. Nemsokára nézhetitek is itt a blogon.

viktor134 2012.11.13. 15:26:40

A magyar fejlesztések, amik origben megvoltak, azok nagy többsége shotemup ck.

Tapolva, és borító szkenelve megvan valahol, kéritek?

Manualok is offcourse. Az eredetiket Dohinak adtam. :D

CargoSGR 2012.11.13. 15:54:50

Nagyon jó lenne. Dohi lehozta őket a HQ-n nem tudod? Nyugodtan küld át emailen. Van gmailes címem a nickemmel. Nagyon köszi! ;)
süti beállítások módosítása