Hasznos dolgok

2012.08.05. 19:45

Mivel a blogot nem csak kőkemény, aktív C64 usereknek szánom, akiknek mind a mai napig pöccre hangolt konfig áll az asztalukon, ezért azt gondoltam ki, hogy néhány hasznos programot javaslok a normál PC-Windows környezethez, hogy az ajánlott zenéket, programokat mindenki könnyen kipróbálhassa, urambocsá' alkotásra vetemedjen C64-en.

A letöltési oldalak a képernyőmentéseken.

 

Az első alkalmazás az mi is lehetne más: csak a WinVice te csodás!

  

winvice.JPG

  

A Vice messze a legjobb C64 emulátor. Sok platfromra elérhető, és jellemző, hogy a legfrissebb fejlesztéseket és felfedezéseket is beépítik. Létezik még a Frodo, és CCS64 is de a VICE a legjobban használható, magyarított és nem utolsó sorban több Commodore gép emulációjára képes, ezáltal nem csak C64, hanem Plus4, C16 és C128 programokat is futtathatunk vele.

A használata rém egyszerű. Sok program esetében simán csak bele kell dobni az ablakba a fájl ikonját. Bátrabbak a Lemez/szalag képmás automatikus indítása menüpontot, vagy a további .prg .d64, .crt, .tap indítási módokat is próbálhatják. Több lemezes programok esetén a 8-as periféria egységen kell image-t cserélgetni általában, ez felel meg a lemezfordításnak/cserének. Hasznos beállítási mód még a minimum duplázott képméret, és a PAL emuláció, hiszen mi magyarok már csak a TV képernyőjének megfelelő raszterezett képet szeressük. A hangot érdemes engedélyezni, és a joystick irányokat (2-es port) is ráállíthatjuk például a numerikus billenytyűzetre.

 

Star Commander: ha archiválnánk!

 

starcom.jpg

 

A kiváló magyar alkalmazások mintapéldája a Star Commander. Ez a páratlan fájlmenedzser az mellett, hogy egy teljes értékű kétpaneles fájlkezelő, alkalmas arra is, hogy a PC-re kötött pl: 1541-es floppy drive-ot elérje, és ez által a jó öreg 5.25'-ös lemezeket olvassa/írja. Tulajdonképpen ennek a programnak igen nagy szerepe van abban, hogy létezik még egyáltalán C64-es aktivitás, hiszen a merevlemezen tárolt adatokat így át lehetett menteni. Lehetőség nyílt az archiválásra, az interneten történő terjesztésre, és végül de nem utolsósorban a kevés és öregedő lemezeink kímélésére.

Sidplay 2: a zenelejátszó!

  

sidp2.JPG

  

Ha egy kis könnyed szórakozásra, mondjuk SID zene hallgatásra vágyunk, akkor sem kell egyből a C64-hez nyúlni. Ez mondjuk így elég szomorú, nade lépjünk tovább! Bár az igazi hangzást nem tudja kárpótolni semmilyen extra beállítás, és sajnos nem kell vájtfülünek lenni ahhoz, hogy kihalljuk a különbséget, azért ebben az esetben is van mankó program.

Létezik egy plugin változat is, amivel a népszerű Winamp médialejátszót lehet felvértezni a .sid fájlok kezelésére.

 

winampp.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://tehernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr64696734
süti beállítások módosítása